Slovenčina (Slovenská republika)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Fajta és Tenyésztés

A kozép ázsiai juhászkutya

E kony a kozép ázsiai juhászkutyának  van szentelve – egy sajátos és nagyon érdekes kutyafajtának. Szerzoi képzett biologusok , hazánkban ismert kutyatenyésztok és szenvedélyes ázsiások – élo nyelven – részletesen mesélnek a faj fejlodésének torténelmérol és korszeru felépítésérol , tenyésztésérolés szaporodásárol, a kozép ázsiai juhászkutya nevelesérol , gondozásárol e kutya egészségével  és a kiállitásra felkészitésével kapcsolatos nehézségeirol.
E nagykozonségnek szánt konyvet nem csak a kezdok fogják szivesen elolvasni , kik csupán tervezik a kozép ázsiai juhászkutya klykének beszerzését , de tapasztalt tenyésztok is. A színes fényképeket B Gukkev , N Mazalov , E Macelik , G Filin stb készítette.

ciara

A szerzoktol

A nagyméretu kutya mindig elképesztette az embereket – igy buvol el a természet egyik hatalmas jelenségeEgy helyo folyo hevességét csodálo ember nem csak el van ragadttva , hanem belátja saját tehetetlenségét is [még ha elméjének legtávolabbi sarkában is ] annak ellenére , hogy egy nagéretu kutya legtobb emberben biztonságérzetet és erejétol valo részességet hoz létre. Lehet, hogy ezért ilyen sokan akarnak olyan kutyát , amely megtud védeni  minket.
0ppen ilyen a kozép ázsiai juhászkutya. Hatalmas és fenséges. Futkosni , szemekbe bámulni , turelmetlenul fel fel ugatni a gazda jováhagyásának várakozsában – nem , ez nem o rola szol. A kozép ázsiai juhászkutya nem áll fel , o az ellenség utjána  - o az ellenség utján emelkedik , nem fut – o száguld , nem harap – o eltérit.Ez egy legendabeli eb. Mond – sok olyan fajtát ismersz  , melynek torténelme tobb ezer éves lenne ? A Káj háta mogott legkvesebb 40század áll  - probáld magad elott elképzelni ezt az oriási idobeli távolságot. O neki nem volt konnyu a sorsa , kegyetlen táj , rengeteg megprobáltatás és az orokos ellenség  , a farkas. Kevés kutya érdemelné ki azt , hogy buszkén nevezzék  farkasvadászatra használt kutyának , de a kozépázsiai egyike a kiválaszottaknak.
Manapság a kutya nem vesztette el amulatba ejto jellemét , népszerusége no és  nem véletlenszeruen napjainkan egyik legismertebb testor melyrol aztmondják : komoly kutya komoly emberek számára ! Sokan érdeklodne e fajta felol  , a szakképzett kutyatenyésztok forron vitatkozunktorténelmérol. Azok akik felneveltek egy kájt , orokre neki adják szivuket és tobbé hallani sem akarnak bármely más fajtárol.
Legeloszor még bioogusként kellet találkoznunk ezzel a csodálatos kutyával. Meglátva ezeket a kutyákat egy expedicio keretein belul.

ciara

Kozép ázsiában  nem tudtuk fiyelmen kivul hagyni oket. Nagyon érdekesnek tuntek az állatok viselkedésének megfigyelése szemontjábol , kisérleti helyzetekben. Azután a kájok házunkba koltotek , más fajta kutyákat kiszoritva . Az elmult években emberek százaival beszéltunk a kedvenc fajtánkrol , tanácsokat adtunk az ujoncoknak , elmagyaráztuk , mit és hogykell tenni egy kolyok kutyával , hogy kell idomitani , késziteni a kiállitásokra. Széleskoru anyagot szedtunk ossze és világossá vált , írni kell egy konyvet. Ime most elotted van. Ez nem csupán egy taneszkoz arrol , hogy kell nevelni és mivel kell etetni Véleményunk szerint , csak akkor tudunk megérteni egy kedvenc fajtát , hogy ha eltudjuk képzelni mire van teremtve és ismerjuk azokat ahelyeket , ahonnan származik. A káj esetében ez kozép ázsia teljes terulete , minden bámulatos változatosságával Fel kell ismernunk  , mennyire hatalmas ez a táj , mel magában foglalja Turkméniát , Uzbekisztánt , Tadzsikisztánt , Kazahsztánt , Kirgizisztánt ,az altáj sztyeppéket. Szukséges ismernunk e folek torténelmét : ezek a tibet [ hegyes ország ] , Pamir és a nagy sztyeppe volt , ahol évszázadokon keresztul haladtak át torzsek és népek.Sok tényezo befolyása alatt alakult ki a faj.Lehetetlen kihuzni egy cérnaszálat ebbol a szonyegbol és azt monani kiválasztván egy káj egyes tipusát , azt mondva : Ez az igazi farkasolo , itt van a helye és ilyen kell maradjon.Egy fatát azért is jo hogy nem merevedett meg a enésztés korlátain belul . Tenyésztési szelkcioja valojában csak nemrégen kezdodott , ezzel hatalmas lehetoséget adván a tenyésztoknek.
Kozos erovel mi , kollégák , olyan fajt hozhatunk majd létre , mely az osszes szakértu csodálatát elnyerheti. KEzunkbe van egy ritka  drágako , hát varázsojuk át gyonyoru brilliánsá. Megérdemli.

ciara

Mochovce_2011_42
STANDARD

FCI – Standard Nr. 335 6 1993.07.07./D

KÖZÉP-ÁZSIAI JUHÁSZKUTYA

(Sredneasiatikaia Ovtcharka)

FORDÍTÁS: Michéle Schneider asszony

SZÁRMAZÁS: Oroszország

AZ ÉRVÉNYES ÉS EREDETI STANDARD DÁTUMA: 1989.

FCI CSOPORT BEOSZTÁS:
Fajtacsoport 2
Pinscher és Schnauzer – Molosser és svájci havasi kutyák
Szekció 2.2 Molosser, hegyi kutya


A közép-ázsiai juhászkutyák közepesen nagy, vagy nagy, tömör testfelépítésű, erős, bátor, idegenekkel szemben bizalmatlan, igénytelen kutyák. Könnyen alkalmazkodnak a különböző éghajlati viszonyokhoz. Mind ez a közép-ázsiai juhászkutya sokrétű alkalmazkodását teszik lehetővé a különböző országrészeken. A közép-ázsiai juhászkutya különösen a közép-ázsiai köztársaságokban és a környező területeken terjedt el.


TESTFELÉPÍTÉS:
Tömör, erős csontozatú és erős izomzatú. Ennél a fajtánál gyakran lehet petyhüdtségre hajlamos egyedeket találni. A vastag bőr a jól fejlett és elég rugalmas kötőszövettel együtt gyakran képez redőket a nyak tájékán.

Hiba: Elhízás

Súlyos hiba: Gyenge felépítés, angolkór (rachitis), izomgyengeség.

MÉRET: kanok 100 – 105,Szukák 102 – 108

Hiba: A megadott mérettől való eltérés.

Súlyos hiba: A standard mérettől való kifejezett eltérés.

MARMAGASSÁG:
Kanok legalább 65 cm, Szukák legalább 60 cm

Hiba: Kanoknál 64-60 cm, szukáknál 60-58 cm marmagasság.

VISELKEDÉS/JELLEM (WESEN): Nagy mozgási kényszerrel rendelkező kutya, nyugodt, kiegyensúlyozott. Az uralkodó reakció az aktív védekezés.

Hiba: A bátorság nagyfokú hiánya, általában a félénkség.

Súlyos hiba: Nagyfokú ingerlékenység, gyávaság.

NEMI JELLEG: Jól kifejezett. A kanok erőteljesebb és erősebb testfelépítésűek, mint a szukák. A nemi különbség világosan kifejezett.

Súlyos hiba: A fordított nemi jelleg, kanos szukák és fordítva. Egy vagy kétoldali here hiánya.

SZŐRTAKARÓ: Durva, egyenes szerkezetű szőr, jól fejlett aljszőrrel. A fejen és a végtagok elülső oldalán rövid, jól a bőrre simuló szőr.

A kutyák szőrhosszúság szerinti megkülönböztetése:

a) hosszúszőrű: a hátvonalán és a test felsővonalán, különösen a füleken, a nyakon, az elülső és a hátulsó lábak hátoldalán és a farkon (7-8 cm).

b) rövidszőrű: (2-3 cm) és simaszőrű.

Súlyos hibák: Nagyon rövid szőr és hiányzó aljszőr, puha hullámosa vagy göndör szőr.

SZÍN: Fehér fekete, szürke, szalmaszín, vörös-rókaszín, barna-szürke, tigriscsíkos, tarka és pöttyözött.

FEJ: Tömör, széles agykoponya erősen fejlett járomcsonttal. Lapos homlok, alig kifejezett stop. Az orrhát valamivel rövidebb, mint az agykoponya, a szemek között széles és az orrtükör felé alig elkeskenyedő. Elölről és oldalról nézve a fang négyszögletesnek tűnik, ugyanakkor a profil csonka kúp alakú, vastag a szájzugra lógó felsőajkakkal. Az orrtükör erőteljes és fekete. Világos szőrű kutyáknál a barna orrtükör megengedett.

Hibák: Kicsi fej, nagyon erősen kiugró járomcsontok, boltozatos homlok, kifejezett stop, kiugró szemöldökívek, rövid vagy hosszú fang. A fejen ráncolt bőr.

Súlyos hibák: Keskeny, kicsi fej, hegyes vagy felfelé hajló fang.

FÜLEK: Kicsi, lógó, mélyen tűzött, háromszögletű (a kölykökét rövidre kurtítják).

Hibák: Magasan tűzött fülek, vágatlan fülek.

SZEMEK: Sötét, egymástól távol állók, gömbölyű, egyenes tekintetű.

Hibák: Világos vagy ferdén illesztett szemek. Laza szemhéjjak. Fehér szaruhártya foltok.

FOGAK: Fehér, erős, szorosan záródó. A metszőfogak egyenes ívben illeszkednek az állkapocsba. Ollós harapás.

Hibák: Nem az életkornak megfelelő fogkopás. Letört fogak, ha az nem jár együtt a fogzáródás változásával. Két PM1-nél több vagy egy PM1 és egy PM2 fog hiánya. A fogak enyhe sárgás elszíneződése.

Súlyos hibák: Kicsi, gyenge fogak. Rendezetlen metszőfogív. A szabályos ollós harapástól való bármilyen eltérés. Egy metsző- vagy szemfog hiánya. Egy PM3 vagy egy PM4 vagy egy M hiánya. Erősen sérült fogzománc.

NYAK: Rövid, izmos, mélyen hordott, hátvonal 30-40˚ szöget zár.

Hibák: Nyújtott nyak, izomszegény, nyak, nagyon kifejezett nyaklebernyeg.

MELLKAS: Széles és mély, ívelt bordák. Az alsóvonal a könyökig vagy attól lejjebb érő.

Hibák: Lapos vagy fejletlen mellkas. Észrevehetően csüngő mellkas bőr.

Súlyos hibák: Lapos, szűk, vézna, fejletlen gyenge mellkas.

HAS: Enyhén felhúzott.

Hibák: Agár has, nem eléggé felhúzott has (terjedelmes) has.

MAR: Kiemelkedő, különösen a kanoknál. A mar egy-két centivel magasabb, mint a far magassága.

Hibák: Alacsony, a hátvonalból nem eléggé kiemelkedő mar.

HÁT: Erőteljes, egyenes, széles.

Hibák: Hosszúkás, egyenes vagy túl ívelt ágyék.

Súlyos hibák: Nyerges vagy pontyhát.

ÁGYÉK: Rövid, széles, enyhén ívelt.

Hibák: Hosszúkás, egyenes vagy túl ívelt ágyék.

Súlyos hibák: Hosszú ágyék, keskeny vagy beesett ágyék.

FAR: Széles, izmos, szinte vízszintes.

Hibák: Kissé ferde far.

Súlyos hibák: Keskeny, rövid, erősen csapott far. Nagyon magas far.

FAROK: Magasan tűzött, sarló alakú, csüngő, a csánkokig érő. Rövidre kurtított.

Hiba: Kurtítatlan farok.

VÉGTAGOK
ELÜLSŐ VÉGTAGOK: Elölről nézve párhuzamosak és egyenesek. Az elülsővégtagok könyökig terjedő hossz (a talajtól a könyökökig) kissé meghaladja a marmagasság felét. A lapocka és a felkar 100˚ szöget zár. Egyenes, erős, hosszú alkar, erős függőlegesen álló lábközép.

Hibák: Csekély eltérés a vállizület szögelésében. Kissé kifelé vagy befelé forduló mancsok, kissé puha lábtő.

Súlyos hibák: Túl meredek vállak vagy szűken illesztett lapockacsúcsok, a végtag csontozat deformálódása. Puha lábtő. Erősen ki-vagy befelé forduló mancsok.

HÁTULSÓ VÉGTAGOK: Párhuzamos a térd és a csánk magasságában kissé széles. Rövid lábszár. Függőleges, erős lábközép.

Hibák: A párhuzamostól való kisebb eltérés, szorosan álló csánkok. Kissé meredek hátulsó szögelés.

Súlyos hibák: Láthatóan nem párhuzamos hátulsóvégtagok. Görbe végtagok. Túl meredek szögelés.

MANCSOK: Erős, ovális alakú, tömör.

Hibák: Hosszúkás, lapos, nyitott mancsok.

Súlyos hibák: Nagyon lapos és szétterpesztett mancsok.

MOZGÁS: Erre a fajtára jellemző mozgás a sebes, rövid léptű ügetés és vágta. Ügetésnél a végtagoknak egyenesen kell mozogniuk, miközben a mellső lábak a középvonal irányában némi közeledést mutatnak.

ciara

.